Viața cu insuficiență cardiacă

CUM SĂ TRĂIEȘTI CU INSUFICIENȚA CARDIACĂ mai bine, mai mult timp.

Monitorizarea atentă a simptomelor

Strategii de adaptare la viața cu insuficiență cardiacă pentru tine și persoana dragă

Insuficiența cardiacă (IC) poate avea grade diferite de severitate, iar simptomele pot avea un impact diferit. Această situație se poate schimba în timp, pe măsura înaintării în vârstă sau dacă apar alți factori în ecuație, cum ar fi alte afecțiuni cronice (ex. diabetul zaharat tip 2). De aceea, am creat un instrument pentru monitorizarea simptomelor, pentru a fi de ajutor în acest proces. În insuficiența cardiacă este foarte importantă monitorizarea cu atenție a simptomelor și vizita la medic la primul semn de înrăutățire a acestora.

Iată simptomele la care e important să fii atent tu sau cel apropiat ție, care are insuficiență cardiacă:1,2

Dificultăți la respirație

Apariția edemelor (umflarea) – mai ales la nivelul gleznelor, picioarelor sau gambelor

Senzație de oboseală

Frecvența bătăilor inimii – mai ales dacă inima bate mai repede sau neregulat

Pierderea apetitului alimentar și greață

Tuse persistentă sau respirație șuierătoare

Dezorientare sau confuzie – IC presupune că sângele nu mai poate fi pompat cum trebuie în organism. Astfel, prea puțin oxigen sau prea mult sodiu pot influența starea de dispoziție.

Un obicei bun este și înregistrarea altor factori care influențează viața de zi cu zi, de exemplu, somnul, greutatea și starea generală de dispoziție/anxietatea, pentru a monitoriza orice altă boală și întotdeauna este necesară o discuție cu medicul despre aceste aspecte.3

Pentru a veni în sprijinul tău am dezvoltat o fișă de monitorizare a simptomelor de insuficiență cardiacă, care poate fi folosit de tine sau de cel drag ție.

Descarcă

Recunoști principalele simptome de insuficiență cardiacă? Răspunde la chestionar și verifică-ți cunoștințele acum.

Fă chestionarul

O rețea puternică de sprijin

Atenție la sănătatea psihică

Atunci când tu sau cineva drag are IC este important să ai o rețea puternică de sprijin. Pentru unele persoane modificarea stilului de viață și modul în care se desfășoară activitățile zilnice pot avea un impact pozitiv asupra sănătății psihice.

Asigură-te ca există cineva drag cu care poți vorbi despre viața cu insuficiență cardiacă. Apelează la un ajutorul unui specialist dacă simți că insuficiența cardiacă îți afectează, în mod deosebit, sănătatea mintală.

Sprijin și resurse pentru pacienți

Pentru mai multe informații despre insuficiența cardiacă accesați www.cardioportal.ro.

Ești preocupat de cum poți să îți îngrijești insuficiența cardiacă în timpul pandemiei COVID-19?

Pentru informații suplimentare, accesați pagina noastră de internet dedicată COVID-19.

Află mai multe

Referințe

  1. NHS. Symptoms of heart failure. Available online at: https://www.nhs.uk/conditions/heart-failure/symptoms/. Last accessed August 25 2020
  2. Mayo Clinic. Symptoms of Heart Failure. Available online at: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-failure/symptoms-causes/syc-20373142. Last accessed August 25 2020
  3. NCBI. Routine self-tracking of health. Available online at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5977566/. Last accessed 16 September 2020.
  4. Healthline. Tips for caring for someone with heart failure. Available from: https://www.healthline.com/health/heart-failure/caregiving-tips. Last accessed 16 September 2020.
  5. NHS. Living with heart failure. Available from: https://www.nhs.uk/conditions/heart-failure/living-with/. Last accessed 16 September 2020.