Diagnostic și tratament

DE LA ACCEPTAREA DIAGNOSTICULUI LA STABILIREA PLANULUI DE ACȚIUNE.

Primii pași

Pentru stabilirea unui diagnostic de Insuficiență cardiacă este nevoie de examenul fizic și de o discuție în care medicul va adresa câteva întrebări. Dacă medicul va considera necesar, va recomanda efectuarea unuia sau mai multor teste, inclusiv:

Electrocardiogramă (ECG) – un test simplu, care poate fi utilizat pentru a verifica ritmul și activitatea electrică a inimii.

Radiografie toracică – sunt obținute imagini ale inimii, plămânilor, vaselor de sânge, căilor respiratorii și ale oaselor cutiei toracice, inclusiv coloana vertebrală, pentru a detecta anumite probleme. Împreună cu istoricul atent și detaliat și examenul clinic, acest test poate ajuta la confirmarea prezenței insuficienței cardiace.

Angiografie coronariană – o procedură care utilizează tehnica imagistică a radiografiei pentru a vizualiza vasele de sânge ale inimii. Acest test este realizat în general pentru a vedea dacă există blocaje ale fluxului de sânge care ajunge la inimă.

Teste de sânge – pentru a verifica dacă există indicii pentru insuficiența cardiacă sau alte boli.

Acceptarea diagnosticului

Diagnosticul de insuficiență cardiacă (IC) poate avea un impact deosebit asupra vieții unei persoane, atât din punct de vedere fizic și psihic, cât și social. Dar acesta nu trebuie să fie neapărat cazul tău.

Suntem alături de tine sau persoana dragă ție care trăiește cu diagnosticul de IC, astfel încât cu sprijinul celor din jurul tau, prin schimbarea stilului de viață și respectând recomandările medicului, viața cu această afecțiune să poată fi trăită din plin.

Se poate trata insuficiența cardiacă?

Răspunsul este da: insuficiența cardiacă se poate trata, chiar dacă vorbim de o boală pentru toată viața, care nu se vindecă. Vorbește cu medicul tău despre un plan de tratament personalizat, cu impact direct asupra simptomelor de insuficiență cardiacă, pentru o calitate a vieții crescută.1,2

Opțiuni de tratament

Principalele strategii terapeutice

Medicamente – există diferite medicamente pe care medicul le poate prescrie, în funcție de simptomele prezente.1,3

Dispozitive implantabile pentru controlul ritmului cardiac – anumite dispozitive pot fi implantate pentru a ajuta inima să funcționeze. Acestea includ:1,4

  • CRT (ritm biventricular) – un tip de pacemaker care trimite impulsuri electrice celor două camere inferioare ale inimii pentru a ajuta la eficientizarea funcției de pompă.
  • ICD – acest dispozitiv monitorizează ca un pacemaker ritmul cardiac și încearcă să accelereze sau să reducă frecvența cardiacă dacă aceasta scade sau crește prea mult.
  • VAD – dispozitiv de asistență ventriculară; o pompă mecanică care ajută inima să pompeze sângele din ventriculi în organism.

Chirurgie – această abordare terapeutică este mai puțin frecventă și este utilizată numai dacă este necesar, în cazuri severe. Intervențiile chirurgicale posibile includ:1,4

Bypass coronarian – vase de sânge de la nivelul picioarelor, brațelor sau toracelui ocolesc o arteră blocată pentru a crește fluxul de sânge. Se utilizează de obicei numai dacă arterele au blocaje importante.

Înlocuirea sau repararea valvelor inimii – dacă IC este rezultatul unui defect al valvelor, medicul poate sugera repararea defectului sau înlocuirea valvei. Înlocuirea unei valve se realizează numai dacă defectul nu poate fi reparat și se utilizează o proteză valvulară.

Transplant cardiac – este recomandat în cazuri atât de severe în care alte tratamente chirurgicale sau medicamentoase nu au dat rezultate. Transplantul cardiac poate îmbunătăți rata de supraviețuire și crește speranța de viață. Totuși, în funcție de condițiile din fiecare țară, este posibil ca unii pacienți să aștepte mult timp înainte ca o inimă să fie disponibilă pentru transplant.

Deseori, un plan de tratament implică toate cele de mai sus. Medicul îți va propune cea mai bună strategie pe baza simptomelor, vârstei și stilului de viață.

Cum să ai grijă de cineva cu insuficiența cardiacă

Insuficiența cardiacă (IC) durează toată viața și nu se vindecă. Totuși, dacă este bine controlată prin schimbarea stilului de viață și tratamentul potrivit, există modalități prin care persoana cu IC își poate controla boala, astfel încât prognosticul său să fie unul bun, pe termen lung. Insuficiența cardiacă, dacă este bine controlată, poate însemna o viață lungă, alături de cei dragi.

Mai jos câteva recomandări generale pentru susținerea unei persoane cu insuficiență cardiacă:

Asigură-te că are mereu pe cineva aproape pentru suport.

Subliniază importanța monitorizării regulate a simptomelor.

Susține discuțiile deschise cu medicul despre evoluția bolii.

Încurajează realizarea unor activități recreative, dacă este posibil chiar a acelora pe care persoana le derula anterior diagnosticului.

Întotdeauna trebuie să fie un canal de comunicare deschis – viața cu IC poate avea multe suișuri și coborâșuri.

Accesează pagina Viața cu insuficiență cardiacă pentru mai multe informații despre tratamentul insuficienței cardiace.

Viața cu insuficiență cardiacă

Menținerea unui stil de viață sănătos

Stilul de viață în insuficiența cardiacă

Cele mai multe persoane vor face modificări ale stilului de viață pentru tratamentul IC.6,7 În principal prin schimbarea stilului de viață avem în vedere o dietă mai sănătoasă și exerciții fizice ușoare, dar făcute cu regularitate. Toate acestea pentru a asigura o funcționare optimă a inimii.8

Orice modificare a alimentației și regimului de exerciții fizice trebuie făcută sub coordonarea medicului.

Forma fizică

Pacienții cu IC trebuie să mențină un nivel adecvat al activității fizice.9 Aceasta ajută atât corpul, cât și mintea.10 Este important ca nivelul efortului fizic să fie potrivit, dar trebuie efectuat în mod regulat.7 Pot fi exerciții fizice combinate de tip cardio, dar și exerciții cu greutăți ușoare.

Este important să încurajezi persoanele cu IC să păstreze un ritm regulat pentru programul de exerciții fizice. Prin programarea activității fizice la aceeași oră în fiecare zi, sportul poate deveni o rutină.8 Efortul trebuie să crească treptat, deci trebuie încurajați să înceapă cu ceva lejer și să nu se extenueze.7,8

De obicei, cele mai bune sunt exercițiile aerobice combinate cu unele exerciții de forță.11 Mersul pe jos este o formă excelentă de efort cu impact redus. Scopul este să ajungă la 30-40 de minute de exerciții fizice, la un nivel confortabil.9 Echipa medicală poate ajuta la stabilirea celui mai bun program de exerciții fizice.

Ce trebuie să evite/să fie conștientă o persoană cu insuficiență cardiacă7:

  • Orice fel de activități cu intensitate crescută.
  • Nivelul de efort fizic trebuie redus dacă apare senzația de oboseală.
  • Este nevoie de pauze adecvate în timpul efortului fizic.

Alimentația sănătoasă

Menținerea funcției adecvate a inimii presupune și o atenție deosebită asupra alimentației zilnice. O dietă echilibrată poate ajuta la reducerea colesterolului, a cantității de sare și la reducerea greutății corporale, ceea ce poate reduce presiunea asupra inimii.12

Nu sunt recomandate dietele foarte restrictive sau care sunt la modă, echilibrul este cheia. Dieta ar trebui să includă:12

  • 5 porții de fructe și vegetale în fiecare zi.
  • Pâine integrală, orez și paste.
  • Un număr mic de produse lactate.
  • Alimente bogate în proteine – ouă, pește, carne și fasole – cu moderație.
  • Foarte puține produse bogate în grăsimi și zahăr.
  • Despre cantitatea de sare trebuie să se discute cu medicul. Dacă este posibil, cel mai bine este să fie evitat excesul de sare și trebuie utilizată o cantitate cât mai mică. Sodiul poate crește tensiunea arterială, cu efecte negative asupra inimii.

De asemenea, consumul de alcool trebuie limitat. Discută cu medicul despre recomandările privind consumul de alcool și urmează aceste recomandări.

Sprijin pentru cineva drag cu IC

De cele mai multe ori, vestea despre o boală ca IC vine dintr-odată și poate provoca un șoc. Iar atunci când realizezi că tu vei avea grijă de persoana cu IC, este încă un șoc și te poate descuraja. Primul pas pentru suportul persoanei dragi cu IC este doar să fii acolo dacă are nevoie. Apoi veți învăța împreună lucruri noi și vei asigura suportul pe parcursul evoluției bolii.13 Bineînțeles, nu trebuie să uiți să ai grijă și de tine.

Mai jos îți propunem o serie de pași pe care îi poți urma dacă ai pe cineva drag cu insuficiență cardiacă:

Să înțelegi care este sprijinul de care persoana are nevoie – IC poate afecta diferit persoane diferite, în funcție de severitate și alte boli asociate. Este important să asculți ce spune medicul și să înțelegi care este nevoia și care este nivelul de sprijin necesar. Dacă te informezi în legătură cu modificările stilului de viață, medicamentele și alte aspecte care trebuie adresate ar putea fi mai ușor să oferi ajutor în tratamentul bolii.

Să fii alături de persoana cu IC – suportul emoțional este crucial în tratamentul oricărei boli. Încearcă să discutați regulat despre această afecțiune, despre ce simte și care este impactul. Poate fi benefic și să sugerezi să discute cu un terapeut sau să participe la un grup de suport.

Ai grijă de tine – este important să îți recunoști și tu emoțiile. Aceasta este și lupta ta și poate că ar fi bine să discuți cu alți aparținători sau cu alți pacienți cu IC. Sănătatea ta trebuie să fie o prioritate și dacă te simți stresat, copleșit sau deprimat, discută cu cineva specializat.

Este important ca fiecare dintre noi să înțeleagă impactul și povara insuficienței cardiace asupra pacienților cu această boală, precum și riscul prezent pentru cei care nu sunt încă diagnosticați. Cu cât creștem mai mult nivelul de recunoaștere a acestei boli, cu atât mai mult putem ajuta la prevenirea apariției unor cazuri noi și la reducerea severității.

Schimbă viitorul în insuficiența cardiacă

Referințe

  1. NHS. Heart failure treatment. Available at: https://www.nhs.uk/conditions/heart-failure/treatment/. Accessed 2 September 2020.
  2. American Heart Association. Treatment Options for Heart Failure. Available from: https://www.heart.org/en/health-topics/heart-failure/treatment-options-for-heart-failure. Accessed 2 September 2020.
  3. American Heart Association. Medications Used to Treat Heart Failure. Available from: https://www.heart.org/en/health-topics/heart-failure/treatment-options-for-heart-failure/medications-used-to-treat-heart-failure. Accessed 3 September 2020.
  4. American Heart Association. Devices and Surgical Procedures to Treat Heart Failure. Available from: https://www.heart.org/en/health-topics/heart-failure/treatment-options-for-heart-failure/devices-and-surgical-procedures-to-treat-heart-failure. Last accessed 2 September 2020.
  5. American Heart Association. Living with Heart Failure and Managing Advanced HF. Available from: https://www.heart.org/en/health-topics/heart-failure/living-with-heart-failure-and-managing-advanced-hf. Last accessed: 2 September 2020.
  6. NHS. Living with heart failure. Available from: https://www.nhs.uk/conditions/heart-failure/living-with/. Last accessed 16 September 2020.
  7. BHF. Living with heart failure. Available from: https://www.bhf.org.uk/informationsupport/support/practical-support/living-with-heart-failure. Last accessed 16 September 2020.
  8. American Heart Association. Lifestyle Changes for Heart Failure. Available from: https://www.heart.org/en/health-topics/heart-failure/treatment-options-for-heart-failure/lifestyle-changes-for-heart-failure. Last accessed 16 September 2020.
  9. ESC. Exercise training as therapy for chronic heart failure. Available from: https://www.escardio.org/Journals/E-Journal-of-Cardiology-Practice/Volume-14/Exercise-training-as-therapy-for-chronic-heart-failure. Last accessed 16 September 2020.
  10. American Heart Association. Why is physical activity so important. Available from: https://www.heart.org/en/healthy-living/fitness/fitness-basics/why-is-physical-activity-so-important-for-health-and-wellbeing. Last accessed 16 September 2020.
  11. Hopkins Medicine. 7 Heart Benefits of Exercise. Available online at: https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/7-heart-benefits-of-exercise. Last accessed 16 September 2020.
  12. BHF. Healthy eating. Available from: https://www.bhf.org.uk/informationsupport/support/healthy-living/healthy-eating. Last accessed 16 September 2020.
  13. Healthline. Tips for caring for someone with heart failure. Available from: https://www.healthline.com/health/heart-failure/caregiving-tips. Last accessed 16 September 2020.