Diagnostic și tratament

DE LA ACCEPTAREA DIAGNOSTICULUI LA STABILIREA PLANULUI DE ACȚIUNE.

Viața cu insuficiență cardiacă

Pe măsură ce capeți experiență cu insuficiența cardiacă, îți vei da seama că sunt multe moduri în care poți controla boala. Este vital să fii atent la menținerea unui stil de viață sănătos și a regimului terapeutic, dar și o rețea puternică de suport. Discuțiile periodice cu echipa medicală și monitorizarea evoluției bolii pot să asigure, de asemenea, cel mai bun plan posibil de tratament.

Se poate trata insuficiența cardiacă?

Răspunsul este da: insuficiența cardiacă se poate trata, chiar dacă vorbim de o boală pentru toată viața, care nu se vindecă. Vorbește cu medicul tău despre un plan de tratament personalizat, cu impact direct asupra simptomelor de insuficiență cardiacă, pentru o calitate a vieții crescută.1,2

Opțiuni de tratament

Principalele strategii terapeutice

Medicamente – există diferite medicamente pe care medicul le poate prescrie, în funcție de simptomele prezente.1,3

Dispozitive implantabile pentru controlul ritmului cardiac – anumite dispozitive pot fi implantate pentru a ajuta inima să funcționeze. Acestea includ:1,4

  • CRT (ritm biventricular) – un tip de pacemaker care trimite impulsuri electrice celor două camere inferioare ale inimii pentru a ajuta la eficientizarea funcției de pompă.
  • ICD – acest dispozitiv monitorizează ca un pacemaker ritmul cardiac și încearcă să accelereze sau să reducă frecvența cardiacă dacă aceasta scade sau crește prea mult.
  • VAD – dispozitiv de asistență ventriculară; o pompă mecanică care ajută inima să pompeze sângele din ventriculi în organism.

Chirurgie – această abordare terapeutică este mai puțin frecventă și este utilizată numai dacă este necesar, în cazuri severe. Intervențiile chirurgicale posibile includ:1,4

Bypass coronarian – vase de sânge de la nivelul picioarelor, brațelor sau toracelui ocolesc o arteră blocată pentru a crește fluxul de sânge. Se utilizează de obicei numai dacă arterele au blocaje importante.

Înlocuirea sau repararea valvelor inimii – dacă IC este rezultatul unui defect al valvelor, medicul poate sugera repararea defectului sau înlocuirea valvei. Înlocuirea unei valve se realizează numai dacă defectul nu poate fi reparat și se utilizează o proteză valvulară.

Transplant cardiac – este recomandat în cazuri atât de severe în care alte tratamente chirurgicale sau medicamentoase nu au dat rezultate. Transplantul cardiac poate îmbunătăți rata de supraviețuire și crește speranța de viață. Totuși, în funcție de condițiile din fiecare țară, este posibil ca unii pacienți să aștepte mult timp înainte ca o inimă să fie disponibilă pentru transplant.

Deseori, un plan de tratament implică toate cele de mai sus. Medicul îți va propune cea mai bună strategie pe baza simptomelor, vârstei și stilului de viață.

Sfaturi pentru viața cu insuficiența cardiacă

Ca orice altă afecțiune cronică, viața cu insuficiență cardiacă presupune monitorizarea stării de sănătate și grija continuă față de tine. Această grijă înseamnă nu numai să urmezi îndeaproape planul de tratament recomandat de medicul tău, dar și să continui să ai o viață activă și o dietă controlată.5 Poți să ai o viață lungă atunci când trăiești cu insuficiența cardiacă, dacă aceasta este bine tratată.

Câteva recomandări generale pentru menținerea stării de spirit

Înconjoară-te de oameni dragi, care să te sprijine atunci când ai nevoie, de suport.

Monitorizează-ți simptomele cu atenție.

Spune-i medicului imediat orice problemă ai.

Implică-te în activități recreative, dacă este posibil chiar în cele pe care le desfășurai anterior diagnosticului.

Vorbește deschis cu prietenii și familia despre ce te îngrijorează.

Accesează pagina Viața cu insuficiență cardiacă pentru mai multe informații despre tratamentul insuficienței cardiace.

Viața cu insuficiență cardiacă

Menținerea unui stil de viață sănătos

Stilul de viață în insuficiența cardiacă

În insuficiența cardiacă, împreună cu tratamentul pe care îl iei, este important să ai în vedere și schimbări ale stilului de viață.8

Orice modificare a alimentației și regimului de exerciții fizice trebuie făcută sub coordonarea medicului.

Forma fizică

Pentru minte și corp, este importantă menținerea unui anumit nivel de activitate fizică.9-11 Cum musculatura este de asemenea afectată de modul în care sângele este pompat în tot corpul, probabil că vei avea crampe musculare sau o stare de fatigabilitate la început. Având în vedere aceste lucruri, este important să crești treptat nivelul de efort fizic.7

Încearcă să păstrezi un ritm regulat pentru programul de exerciții fizice. Prin programarea activității fizice la aceeași oră în fiecare zi, sportul poate deveni o rutină. Dar nu te extenua. Viața cu IC este un maraton, nu un sprint. Începe încet și crește treptat efortul, bazându-te pe ce ai obținut deja.7,8 De obicei, cele mai bune sunt exercițiile aerobice, cum este mersul pe jos, combinate cu unele exerciții de forță.11

În funcție de forma fizică inițială, trebuie să crești treptat intensitatea efortului fizic până la nivelul la care te simți confortabil să lucrezi 30-40 de minute, dar medicul te poate ajuta să stabilești această rutină.9

Ce trebuie să eviți/să fii conștient de:7

  • Orice fel de activități cu intensitate crescută.
  • Trebuie să reduci nivelul de efort fizic dacă ești obosit.
  • Asigură-te că faci pauze adecvate.

Alimentația sănătoasă

Menținerea funcției corecte a inimii presupune și o atenție deosebită asupra alimentației zilnice. O dietă echilibrată poate ajuta la reducerea colesterolului, a cantității de sare și la reducerea greutății corporale, ceea ce poate reduce presiunea asupra inimii tale.12

Nu sunt recomandate diete care te înfometează sau sunt la modă, echilibrul este cheia. Încearcă să incluzi în alimentație:12

  • 5 porții de fructe și vegetale în fiecare zi.
  • Pâine integrală, orez și paste.
  • Un număr mic de produse lactate.
  • Alimente bogate în proteine – ouă, pește, carne și fasole – cu moderație.
  • Foarte puține produse bogate în grăsimi și zahăr.
  • Despre cantitatea de sare trebuie să discuți cu medicul. Dacă este posibil, cel mai bine este să eviți excesul de sare și trebuie să folosești o cantitate cât mai mică. Sodiul poate crește tensiunea arterială, cu efecte negative asupra inimii

Discută cu medicul tău care este dieta care ți se potrivește, în funcție de starea ta de sănătate.

Suntem alături de tine astfel încât viața cu insuficiență cardiacă să fie mai ușoară.

Ascultă ce spun alte persoane și găsește inspirație în modul în care ei au învățat cum să aibă o viață activă cu diagnosticul de insuficiență cardiacă.

Ascultă-le povestea

Referințe

  1. NHS. Heart failure treatment. Available at: https://www.nhs.uk/conditions/heart-failure/treatment/. Accessed 2 September 2020.
  2. American Heart Association. Treatment Options for Heart Failure. Available from: https://www.heart.org/en/health-topics/heart-failure/treatment-options-for-heart-failure. Accessed 2 September 2020.
  3. American Heart Association. Medications Used to Treat Heart Failure. Available from: https://www.heart.org/en/health-topics/heart-failure/treatment-options-for-heart-failure/medications-used-to-treat-heart-failure. Accessed 3 September 2020.
  4. American Heart Association. Devices and Surgical Procedures to Treat Heart Failure. Available from: https://www.heart.org/en/health-topics/heart-failure/treatment-options-for-heart-failure/devices-and-surgical-procedures-to-treat-heart-failure. Last accessed 2 September 2020.
  5. American Heart Association. Living with Heart Failure and Managing Advanced HF. Available from: https://www.heart.org/en/health-topics/heart-failure/living-with-heart-failure-and-managing-advanced-hf. Last accessed: 2 September 2020.
  6. NHS. Living with heart failure. Available from: https://www.nhs.uk/conditions/heart-failure/living-with/. Last accessed 16 September 2020.
  7. BHF. Living with heart failure. Available from: https://www.bhf.org.uk/informationsupport/support/practical-support/living-with-heart-failure. Last accessed 16 September 2020.
  8. American Heart Association. Lifestyle Changes for Heart Failure. Available from: https://www.heart.org/en/health-topics/heart-failure/treatment-options-for-heart-failure/lifestyle-changes-for-heart-failure. Last accessed 16 September 2020.
  9. ESC. Exercise training as therapy for chronic heart failure. Available from: https://www.escardio.org/Journals/E-Journal-of-Cardiology-Practice/Volume-14/Exercise-training-as-therapy-for-chronic-heart-failure. Last accessed 16 September 2020.
  10. American Heart Association. Why is physical activity so important. Available from: https://www.heart.org/en/healthy-living/fitness/fitness-basics/why-is-physical-activity-so-important-for-health-and-wellbeing. Last accessed 16 September 2020.
  11. Hopkins Medicine. 7 Heart Benefits of Exercise. Available online at: https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/7-heart-benefits-of-exercise. Last accessed 16 September 2020.
  12. BHF. Healthy eating. Available from: https://www.bhf.org.uk/informationsupport/support/healthy-living/healthy-eating. Last accessed 16 September 2020.
  13. Healthline. Tips for caring for someone with heart failure. Available from: https://www.healthline.com/health/heart-failure/caregiving-tips. Last accessed 16 September 2020.