Nevoi medicale neadresate în Insuficiența Cardiacă

ÎN INSUFICIENȚA CARDIACĂ SUNT NEVOI MEDICALE IMPORTANTE ÎNCĂ NEADRESATE

Schimbare prin recunoașterea gravității bolii

Nivelul redus de recunoaștere a insuficienței cardiace (IC) este o problemă universală. Există încă lacune importante în înțelegerea poverii IC asupra sistemelor de sănătate și asupra societății.

Fiecare dintre noi - de la pacienți și cadrele medicale, la cei implicați în politicile de sănătate și publicul larg – trebuie să știe că toate persoanele cu IC, indiferent de simptome, prezintă risc de spitalizare și deces.

O nevoie medicală importantă neadresată

9 din 10 pacienți prezintă în continuare simptome și au risc de spitalizare și deces din cauza IC, chiar și atunci când primesc tratament. Pentru pacienții cu insuficiență cardiacă sunt necesare personalizarea tratamentului și integrarea în schema terapeutică a unor medicamente cu impact direct asupra spitalizărilor și decesului de orice cauză.1*

Pacienții cu IC cu fracție de ejecție redusă (IC FEr), inclusiv cei considerați stabili, au un risc mare de spitalizare și chiar de deces.2

În aproximativ

dintre pacienți, integrați inițial în clasa funcțională NYHA II, au decedat sau au fost spitalizați din cauza IC, conform unui studiu derulat pe o perioadă de 4 ani.†

O povară umană și economică semnificativă

Insuficiența cardiacă reprezintă principala cauză de spitalizare pentru pacienții cu vârsta peste 65 ani3

Spitalizarea pentru IC se asociază cu costuri de sănătate imense, care sunt în continuă creștere.4

Povara economică a insuficienței cardiace estimată la nivel mondial5

Un prognostic sumbru

Spitalizările din cauza IC pot crește riscul de deces.

Fiecare spitalizare pentru insuficiența cardiacă (sIC), începând chiar cu prima, scade rata de supraviețuire, așadar trebuie evitate.6‡

Apel pentru acțiune imediată

5 din 10 pacienți vor deceda în 5 ani de la stabilirea diagnosticului7

Intervențiile de azi, prin tratamentul extins al insuficienței cardiace (IC), pot salva mai multe vieți mâine.8

IC necesită o atenție sporită din partea pacienților, a cadrelor medicale, a celor implicați în realizarea politicilor de sănătate și a publicului larg.

Fundația Română a Inimii, Societatea Română de Cardiologie, Societatea Națională de Medicina Familiei, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice ale Inimii (World Heart Federation) și AstraZeneca au stabilit un parteneriat pentru campania Insuficiența Cardiacă Ucide!, oferind informațiile atât de necesare despre riscurile și simptomele insuficienței cardiace, cu scopul de a crește calitatea vieții și a și îmbunătăți prognosticul celor diagnosticați.

Ajută la schimbarea abordării în IC

*Pe baza unui studiu observațional prospectiv din SUA care a inclus 3494 de pacienți cu IC FEr tratați în ambulatoriu, din registrul CHAnge the Management of Patients with Heart Failure.1

‡Pe baza unei analize restrospective care a inclus 51286 de pacienți din baza de date US Military Data Repository, la prima spitalizare într-un centru de tratament pentru insuficiență cardiacă. Pe durata de 7 ani a studiului (2007-2013), au fost evaluate sIC, comorbiditățile și datele referitoare la mortalitate. Nu a fost realizată o distincție între pacienții cu fracție de ejecție redusă și cei cu fracție de ejecție păstrată.6

Referințe

  1. Khariton Y, Nassif ME, Thomas L, et al. Health Status Disparities by Sex, Race/Ethnicity, and Socioeconomic Status in Outpatients With Heart Failure. JACC Heart Fail. 2018;6(6):465-473.
  2. Young JB, Dunlap ME, Pfeffer MA, et al. Mortality and morbidity reduction with Candesartan in patients with chronic heart failure and left ventricular systolic dysfunction: results of the CHARM low-left ventricular ejection fraction trials. Circulation. 2004;110(17):2618-2626.
  3. Díez-Villanueva P, Alfonso F. Heart failure in the elderly. J Geriatr Cardiol. 2016;13(2):115-117.
  4. Cowie MR. Presentation at the 2nd World Congress on Acute Heart Failure; 23–26 May 2015; Seville, Spain.
  5. Lippi G, Sanchis-Gomar F. Global epidemiology and future trends of heart failure. AME Med J. 2020;5:15.
  6. Lin AH, Chin JC, Sicignano NM, et al. Repeat Hospitalisations Predict Mortality in Patients With Heart Failure. Mil Med. 2017;182(9):e1932-e1937.
  7. Mozaffarian D, Benjamin EJ, Go AS, et al. Heart disease and stroke statistics--2015 update: a report from the American Heart Association. Circulation. 2015;131(4):e29-e322.
  8. Vaduganathan M, Claggett BL, Jhund PS, et al. Estimating lifetime benefits of comprehensive disease-modifying pharmacological therapies in patients with heart failure with reduced ejection fraction: a comparative analysis of three randomised controlled trials. Lancet. 2020;396(10244):121-128.