Schimbăm abordarea în insuficiența cardiacă

Schimbăm abordarea în insuficiența cardiacă! Este momentul să aducem insuficiența cardiacă în lumina reflectoarelor

Managementul insuficienței cardiace necesită o nouă abordare. Progresele în ceea ce privește prevenția și tratamentul acestei patologii grave trebuie să fie însoțite de conștientizarea acesteia de către pacienți, implicarea personalului medical, a cercetătorilor și a celor responsabili de realizarea politicilor de sănătate, astfel încât să putem genera o schimbare reală în managementul insuficienței cardiace. Dacă prevenția insuficienței cardiace reprezintă scopul principal, creșterea recunoașterii publice a acestei bolii, care determină schimbarea politicilor, este necesară pentru a îmbunătăți prognosticul pacienților cu insuficiență cardiacă.

Recunoașterea nevoii medicale neacoperite

În pofida poverii semnificative reprezentate a IC, o nouă analiză globală arată că insuficiența cardiacă este puțin cunoscută de public și factorii de decizie în realizarea politicilor de sănătate.

HF Gap Review realizat de AstraZeneca în parteneriat cu Federația Mondială a Inimii (WHF) a indicat recunoașterea redusă a semnelor și simptomelor de IC în rândul publicului1, precum și conștientizarea redusă a poverii sociale și economice a bolii de către cei responsabili de realizarea politicilor de sănătate.3

Conștientizare redusă în rândul publicului1,2

Recunoașterea principalelor 3 simptome ale IC a fost redusă în rândul respondenților unui sondaj recent

23% dispneea de repaus sau de efort

40% senzația neobișnuită de oboseală sau slăbiciune

25% edemele la nivelul membrelor inferioare

Respondenții au fost rugați să selecteze câte o boală pentru fiecare simptom, dintr-o listă care a inclus insuficiența cardiacă, diabetul zaharat, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau astmul bronșic.

Persoanele care au asociat simptomele de IC, comparativ cu alte patologii1,2

Conștientizare redusă în rândul celor responsabili de realizarea politicilor publice1,2

Pe baza răspunsurilor la un sondaj recent privind IC,
Recunoașterea legăturii dintre IC și internările în spital este redusă în rândul celor responsabili de realizarea politicilor de sănătate.

Numai 40% au identificat corect IC ca fiind principala cauză a spitalizărilor pentru persoanele cu vârsta peste 65 ani.3,4

Numai 4% au recunoscut că până la 87% dintre costurile totale ale IC sunt asociate cu spitalizările și tratamentul pacienților internați.3,5

Neadresarea insuficienței cardiace ca problemă prioritară de sănătate publică atrage după sine o povara semnificativă pentru pacienți și famiile acestora, medici și societate.

Accelerarea schimbării în abordarea insuficienței cardiace pentru rezultate mai bune

În ultimii 10 ani, s-a observat o limitare a progresului înțelegerii privind IC și al impactului acestei boli asupra stării generale de sănătate și asupra societății, atât în rândul publicului larg, cât și al factorilor de decizie în politicile de sănătate.6 Pentru a ajuta la stabilirea unei legături între povara insuficienței cardiace și preocupările politicilor de sănătate publică, Fundația Română a Inimii, Societatea Română de Cardiologie, Societatea Națională de Medicina Familiei, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice și AstraZeneca au realizat un parteneriat pentru campania Insuficiența cardiacă ucide, cu scopul de a educa populația în privința IC și de a îmbunătăți prognosticul după stabilirea diagnosticului.

Împreună ne propunem să:

1

Reducem numărul cazurilor noi de insuficiență cardiacă

2

Reducem numărul deceselor cauzate de insuficiența cardiacă

3

Reducem frecvența spitalizărilor pacienților cu insuficiență cardiacă

Cum putem face diferența, împreună

Un prim pas este acela de a afla mai multe despre modul în care lipsa de conștientizare a riscurilor și simptomelor IC a fost identificată în mod repetat ca un obstacol pentru viața persoanelor cu IC, a familiilor acestora și comunității în general, având un impact direct asupra cadrelor medicale și sistemului de sănătate în ansamblu.

Referințe

  1. AstraZeneca PLP. Data on File. ID: REF – 74964. March 2020.
  2. NHS. Heart failure symptoms. Available online at: https://www.nhs.uk/conditions/heart-failure/symptoms/. Last accessed August 2020.
  3. AstraZeneca PLP. Data on File. ID: REF – 75059. March 2020.
  4. Díez-Villanueva P, Alfonso F. Heart failure in the elderly. J Geriatr Cardiol. 2016;13(2):115-117.
  5. Giles L, Freeman C, Field P et al. Humanistic burden and economic impact of heart failure – a systematic review of the literature. F1000Research. 2019; 8:859.
  6. Ferreira JP, et al. World Heart Federation Roadmap for heart failure. Glob Heart. 2019;14:197–214.
  7. Citește documentul de poziție "Conștientizarea și managementul îmbunătățit al insuficienței cardiace" realizat sub egida Societății Române de Cardiologie, Fundația Română a Inimii, Societatea Națională de Medicina Familiei, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice.